Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
     Kursna lista
Referentni devizni kurs eura na dan:
25.04.2018.
Vrijednost jednog eura izražena
u drugoj valuti
   Napomena:
   Kursevi iz ove liste primjenjuju se
   od 00:00 sati 26.04.2018. godine.
    Download
    Arhiva kursne liste
    Kursna lista - kalendar
Get Adobe Flash player


Saopštenja 2007 - Septembar

13.9.2007. godine - Efikasniji, brži i jeftiniji platni promet


CENTRALNA BANKA CRNE GORE
Podgorica, 13.9.2007. godine

Efikasniji, brži i jeftiniji platni promet

Guverneri centralnih banaka Crne Gore Ljubiša Krgović, Srbije Radovan Jelašić i BiH Kemal Kozarić, potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja. Sporazum ce omogućiti efikasniji, brži i jeftiniji platni promet između fizičkih i pravnih lica zemalja potpisnica.

U sadašnjim uslovima platni promet između zemalja u regionu odvija se uz posredovanje stranih banaka, u inostranstvu, dok ce sa realizacijom novog projekta, banke imati mogućnost da uz posredovanje operatera kliringa, direktno razmjenjuju svoje platne naloge. Na taj nacin će plaćanja klijenata, fizičkih i pravnih lica sada biti moguce realizovati istog dana. Troškovi platnog prometa bice niži jer će se plaćanja procesirati na bazi kliringa. Efikasniji i jeftiniji platni promet pozitivno će se odraziti na dalji rast privredne saradnje zemalja u regionu.

Iako je riječ o relativno složenom projektu, za ciju potpunu realizaciju je potreban izvjestan period i angažman većeg broja subjekata, očekujemo da ce projekat biti realizovan do kraja tekuće godine. Projektom o kliringu međunarodnih plaćanja se žele povezati i ostale države bivše Jugoslavije, a krajnji cilj su zemlje članice srednjoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini - CEFTA.

Konferenciji u Sarajavu, koju je povodom proslave desetogodisnjice postojanja organizovala Narodna banka BiH, prisustovali su jos i  guverneri centralnih banaka Albanije, Makedonije, Rumunije, Turske, i Grčke koji su razmatrali modalitete unapređenja međusobne saradnje.

 

Copyright 2007 © Centralna banka Crne Gore