Dodijeljene Godišnje nagrade CBCG za 2024. godinu


11/04/2024

Povodom Dana Centralne banke Crne Gore, 11. aprila, danas je upriličena svečana dodjela Godišnje nagrade CBCG za 2024. godinu, za najbolje radove u oblasti bankarstva, monetarne politike i teorije.


Nagrada za najbolji diplomski rad, u iznosu od 3.000 eura, dodijeljena je Kristini Popović za rad “Asimetrične informacije u bankarstvu i osiguranju”.


Nagradu za najbolji master rad, u iznosu od 4.000 eura, dobila je Milica Petković za rad “Analiza likvidnosti bankarskog sistema Crne Gore u uslovima krize: uticaj pandemije COVID – 19“.


Nagrada za najbolji doktorski rad ove godine nije dodijeljena, jer dostavljeni radovi nisu odgovarali zadatoj temi Konkursa. 


Nagrade je, kao predsjednica Komisije za dodjelu Godišnje nagrade, dobitnicama uručila guvernerka CBCG dr Irena Radović


Obrazlažući odluku Komisije, koju su činili istaknuti profesori crnogorskih univerziteta, a među kojima ima i ranijih dobitnika Godišnje nagrade CBCG, kao i eksperti CBCG, guvernerka Radović je istakla „da je proces selekcije bio zahtjevan, da je protekao uz punu transparentnost i posvećenost, te da je svaki rad pažljivo analiziran, a odluke donesene uz poštovanje najviših standarda objektivnosti i integriteta“.


„Današnji događaj je, takođe, prilika da istaknemo podršku koju Centralna banka Crne Gore pruža akademskim dostignućima. CBCG će u narednom periodu biti posebno posvećena podršci mladim talentima i njihovom napretku u oblasti finansija i ekonomije. Ponosimo se što smo dio zajednice koja cijeni znanje, istraživanje i inovacije, te što smo u mogućnosti da kroz projekte i stipendije za mlade talente, koje ćemo uskoro pokrenuti, podržimo razvoj budućih lidera“, kazala je guvernerka Radović.


Godišnja nagrada CBCG ustanovljena je 2007. godine, sa ciljem stimulisanja naučne misli i afirmacije mladog i stručnog kadra u Crnoj Gori. Nagrada se sastoji od plakete i novčanog dijela, koji je ove godine uvećan za po 1.000 eura po kategoriji. Godišnju nagradu su, od njenog ustanovljenja, dobili 51 diplomac, magistar i doktor nauka.