Pozdravna riječ PR Menadžera CBCG Bojane Šupeljak na dodjeli Godišnje nagrade CBCG


25/05/2011

Uvaženi gosti, dobar dan i dobrodošli u Centralnu banku.


Zadovoljstvo mi je da Vam poželim dobrodošlicu povodom dodjele Godišnje nagrade Centralne banke Crne Gore za 2011. godinu za najbolji diplomski, magistarski i doktorski rad iz oblasti bankarstva, monetarne politike i teorije.


Nagrada je ustanovljena 2007. godine sa ciljem stimulisanja razvoja naučne misli i afirmacije mladog stručnog kadra u Crnoj Gori. Godišnja nagrada se dodjeljuje već petu godinu zaredom, tako da se može reći da ove godine slavimo mini jubilej.


Godišnja nagrada CBCG sastoji se od plakete i novčanog iznosa od 2.000 EUR za najbolji diplomski, 3.000 EUR za najbolji magistarski i 4.000 EUR za nagrađeni doktorski rad.


Godišnja nagrada Centralne banke Crne Gore, za 2011. godinu, odlukom stručne komisije na čijem je čelu bio glavni ekonomista CBCG prof. dr Nikola Fabris, dodijeljena je u sve tri kategorije, za najbolji diplomski, magistarski i doktorski rad. Na godišnji konkurs CBCG prijavljeno je ukupno 39 radova, od čega 20 diplomskih i 17 magistarskih radova, te dvije doktorske disertacije.


Sada ću dati riječ izvršnom direktoru Centralne banke Crne Gore gospodinu Radoici Luburiću, koji ćem, nakon što pozdravi prisutne, dobitnicima uručiti nagrade.


Govor izvršnog direktora CBCG Radoice Luburića na dodjeli Godišnje nagrade CBCG, 25. maj 2011,


Poštovani dobitnici Godišnjih nagrada Centralne banke Crne Gore, poštovani članovi Komisije za dodjelu ovih nagrada, poštovani prijatelji, dozvolite mi da Vas srdačno pozdravim u ime rukovodstva i svih zaposlenih naše kuće.


Da bi se u eri dramatičnih ekonomskih i tehnoloških promjena i previranja uspješno upravljalo bilo kojom organizacijama potrebno nam je, na prvom mjestu, znanje, ali i inoviranje znanja kadrovskih potencijala.


Znanje je moć.
Moć je u razmjeni znanja.
Znanje je novo bojno polje za
države, kompanije i pojedince.


Najveća konkurentska prednost je umijeće organizacije da uči i da znanje pretvara u akciju. Stoga je i ključ  operativnog sistema mnogih svjetskih  visoko uspješnih kompanija  razumijevanje da je sve u učenju i postizanju rezultata. Nemoguće je usavršavati svoje proizvode a neusavršavati sebe. Menadžeri koji su danas uspješni i koji žele da budu uspješni i sjutra jesu oni koji su spremni da rade na sebi.


Znanje je „onaj čarobni štap koji sve stvari čini mogućim”. Jedna stara mudrost, pak, glasi: „Znanje je blago koje svoga vlasnika svugdje prati”.  Znanje i pozitivna energija pokreću svijet.

U vremenu galopirajućih promjena najbrže zastarijeva znanje. Tako je, uostalom, bilo i oduvijek, kako i slikovito opisuje stara istočnjačka mudrost: „Učiti je kao uz vodu plivati, na trenutak stani i već si se vratio”. A to se postiže radom – i samo radom. Još je kineski mudrac Konfučije govorio: „Raditi bez predaha, jer onaj ko ne napreduje svakoga dana, nazaduje svakog dana”. Zato ne čudi svjetski trend u kome su ulaganja u edukaciju zaposlenih posle školovanja veća od budžeta kojim raspolažu institucije u sistemu obrazovanja.


U prošloj godini u Centralnoj banci Crne Gore stručno usavršavanje je realizovano učešćem na 224 programa - radionicama, kursevima, seminarima, konferencijama u zemlji i inostranstvu, studijskim posjetama drugim centralnim bankama i međunarodnim finansijskim institucijama, koji su tematski relevantni poslovima koji se obavljaju u centralnim bankama. Na programe stručnog usavršavanja upućeno je 120 zaposlenih (39%), a prednost je data onima koji imaju manje radnog iskustva. U ovoj godini, do mjeseca maja  kroz programe stručnog usavrsavanja već su prošla 52 zaposlena (17% ukupno zaposlenih). Centralna banka je u ovom segmentu već uveliko svjetski brend, a, kao što je poznato, brend se stvara, a ne proglašava.


Nagrađenima, Marijani, Ivani, Adnanu i Zdenki, srdačno čestitam i želim da rade ono što zaista vole i to najbolje što mogu. Jer, Vi ste pokazali da ono što ste sanjali, možete i da ostvarite.


Hvala Vam na pažnji.