Održan sastanak guvernerke CBCG i ambasadorke Francuske


14/02/2024

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske.


Ambasadorka Maske čestitala je guvernerki stupanje na funkciju i iskazala punu spremnost Ambasade Francuske da doprinese jačanju saradnje između dvije zemlje, te ubrzanju Crne Gore na evropskom putu.


Guvernerka Radović je upoznala ambasadorku sa aktuelnim stanjem bankarskog sektora i planovima CBCG vezanim za nastavak usklađivanja domaće regulative sa evropskim direktivama, snaženje internih kapaciteta i obezbjeđivanje preduslova za uvođenje inovacija na finansijskom tržištu, koje će donijeti benefite građanima i privredi. Zelena tranzicija, digitalizacija i podsticanje rodne ravnopravnosti, oblasti su koje će u predstojećem periodu zahtijevati punu pažnju i snažniji angažman, kazala je guvernerka Radović.


Centralna banka koja uspješno obavlja svoje funkcije i čuva finansijsku stabilnost, jedan je od najvažnijih oslonaca na putu ekonomskog prosperiteta zemlje, zaključeno je na današnjem sastanku.


Sagovornice su se saglasile u ocijeni da postoji otvorenost obje strane za učvršćivanje dosadašnje dobre saradnje, kroz razmjenu iskustava i dobrih praksi, i iskazale spremnost da u predstojećem periodu pruže doprinos intenziviranju ekonomskih odnosa dviju zemalja.