Podaci o ponudi potrošačkih kredita svih kreditnih institucija od danas na jednom mjestu


03/04/2024

Od danas se na sajtu Centralne banke Crne Gore objavljuju podaci o ponudi potrošačkih kredita svih kreditnih institucija u Crnoj Gori.


Informativna lista ponude potrošačkih kredita sadrži osnovne informacije koje su potrošačima potrebne prilikom donošenja odluke o izboru kredita, poput podataka o visini kamatne stope, periodu otplate kredita, vrsti kamatne stope (fiksna, promjenjiva ili kombinovana) i dr.


Informativna lista pruža informacije o ponudi svih kreditnih institucija za osam najčešćih vrsta potrošačkih kredita, i to za: gotovinske nenamjenske kredite, gotovinske kredite za penzionere, stambene kredite, hipotekarne kredite, kredite za rekonstrukciju i adaptaciju, kredite za refinansiranje, kredite za kupovinu motornog vozila i kredite za obrazovanje.


Na osnovu informacija prikazanih u Informativnoj listi potrošači su u mogućnosti da, na brz i jednostavan način i na jednom mjestu, vrše poređenje kamatnih stopa u svim kreditnim institucijama u Crnoj Gori i lakše donesu odluku čije će usluge kreditiranja koristiti.


Podsjećamo da se od januara 2023. godine, na sajtu CBCG objavljuje i pregled naknada koje kreditne institucije naplaćuju po osnovu pružanja različitih platnih usluga, poput usluga vođenja računa za plaćanje, internet i mobilnog plaćanja, prijema i prenosa novčanih sredstava, izdavanja kreditnih i debitnih kartica i dr.


Namjera CBCG je da kroz omogućavanje brže i lakše uporedivosti ponuda kreditnih institucija, doprinese boljoj informisanosti potrošača i većoj zaštiti njihovih prava. Očekujemo i da će povećana transparentnost podstaći jačanje tržišne konkurencije, što će otvoriti prostor za dodatne korekcije cjenovne politike kreditnih institucija i, u krajnjem, sniženje troškova za njihove klijente.


Obavještavamo javnost i da je danas na sajtu CBCG objavljen pregled ponuda kredita koje su kreditne institucije ponudile građanima po sniženim kamatnim stopama, kao rezultat nedavne inicijative CBCG.