NAJAVA: Guvernerka Radović i ministar Vuković na Proljećnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Vašingtonu


15/04/2024

Delegacija Crne Gore, na čelu sa guvernerkom Centralne banke Crne Gore dr Irenom Radović i ministrom finansija Novicom Vukovićem otputovaće u Vašington gdje će u periodu od 18. do 20. aprila učestvovati na redovnim Proljećnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB). 


U okviru Proljećnih sastanaka, delegacija Crne Gore imaće susrete sa visokim predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke na kojima će biti riječi o aktuelnim temama ekonomske, fiskalne i monetarne politike, u kontekstu snaženja crnogorskih javnih finansija i ukupnog finansijskog sistema.

 

Proljećni sastanci Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke tradicionalno okupljaju svjetske lidere, guvernere centralnih banaka, ministre finansija, članove parlamenta, rukovodioce privatnog sektora, predstavnike organizacija civilnog društva i akademske zajednice, kako bi razgovarali o najvažnijim pitanjima iz oblasti makroekonomske, fiskalne i monetarne politike. Izgledi ekonomskog rasta, iskorjenjivanje siromaštva i ekonomski razvoj, neke su od tema o kojima će diskutovati učesnici ovogodišnjih sastanaka.


U okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama, ministar finansija sastaće se i sa američkim investitorima i međunarodnim finansijskim grupacijama, dok će guvernerka CBCG učestvovati na panelu guvernera koji organizuje Svjetska banka, na kome će predstaviti iskustva Crne Gore u procesu pridruživanja jedinstvenom području za plaćanje u eurima (SEPA). Guvernerka će se, između ostalog, sastati i sa članom Izvršnog odbora Evropske centralne banke, Pjerom Ćipoloneom.