CBCG uspješno realizovala Svjetsku nedjelju novca


28/03/2023

Centralna banka Crne Gore je od 20. do 26. marta brojnim edukativnim aktivnostima obilježila Svjetsku nedjelju novca, sa ciljem razvijanja finansijske pismenosti i ekonomskih znanja i vještina među djecom i mladima. Kao aktivni učesnik svjetske kampanje od njenog pokretanja 2012. godine, CBCG je ove godine manifestaciju realizovala pod sloganom „Novac traži budnost – za plodnu budućnost“.


Ovogodišnja kampanja otvorena je predavanjem guvernera dr Radoja Žugića o ulozi CBCG kao regulatora, za učenike Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“. Sa učenicima trećeg razreda i njihovim profesorima, guverner Žugić je razgovarao o najaktuelnijim temama – inflaciji, uticaju monetarne politike na ekonomske prilike u zemlji, održivosti javnog duga, bezgotovinskim plaćanjima, itd.


Aktivnosti su tradicionalno nastavljene radionicama širom Crne Gore, na temu istorije novca, štednje, kreiranja ličnog budžeta i drugih finansijskih pojmova. Za učenike starijih razreda u osnovnim školama „Ivo Visin“ Prčanj, „Njegoš“ Kotor, „Stefan Mitrov Ljubiša“ Budva, „Džafer Nikočević“ Gusinje i „Petar Dedović“ Murino, kao i učenike Srednje pomorske škole u Kotoru i Srednje mješovite škole u Andrijevici predstavnici CBCG su, u okviru prezentacije na temu finansijskih proizvoda, pojašnjavali termine poput kamate, kredita, depozita, transakcionog računa, inflacije, kriptovaluta itd.


U saradnji sa Fakultetom za ekonomiju i biznis Univerziteta "Mediteran" u Podgorici, održana je tribina “Uloga i nadležnosti Centralne banke Crne Gore”.


Takođe, za djecu mlađeg uzrasta organizovane su kreativne radionice na temu novca u dvije vaspitne jedinice JPU "Ljubica Popović", a poseban prilog na ovu temu, realizovan je u saradnji sa TVCG u emisiji „Pustite djecu“.


Tokom Svjetske nedjelje novca, sa ciljem širenja znanja o upravljanju finansijama, na internet stranici i društvenim mrežama CBCG objavljeni su autorski blogovi: „Upravljanje ličnim finansijama i prosperitet društva kao cijeline“ i „Zeleno finansiranje- korak ka dobrobiti društva i planete“. U blogu na temu upravljanja ličnim finansijama analizira se povezanost odluka pojedinca o potrošnji, štednji i investicijama na društvo, dok se u drugom blogu ukazuje na neophodnost tzv. zelenog finansiranja i razmatra način na koji banke i druge finansijske institucije mogu da u svom poslovanju prate zelene tj. ekološke principe. 


Globalna manifestacija Svjetska nedjelja novca (Global Money Week) sprovodi se svakog marta u 176 zemalja svijeta, pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).