Centralna banka Crne Gore uspješno realizovala Svjetsku nedjelju novca


03/04/2017

Centralna banka Crne Gore je brojnim aktivnostima, organizovanim tokom protekle sedmice, obilježila Svjetsku nedjelju novca, manifestaciju koja ima za cilj jačanje finansijskog opismenjavanja, kao i širenje finansijskih znanja i vještina, prvenstveno kod djece i mladih.

U aktivnosti koje je CBCG osmislila povodom Svjetske nedjelje novca, koja se ove godine obilježavala pod sloganom „Uči, štedi, zaradi!“, bio je uključen veliki broj djece i mladih iz različitih crnogorskih gradova. Tokom manifestacije su organizovane posjete učenika osnovnih škola  „Maksim Gorki“ i „Vlado Milić“ i učenika gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice Centralnoj banci Crne Gore i tom prilikom su održana predavanja na teme finansijskih proizvoda i prepoznavanja lažnog novca.

U okviru akcije, bile su organizovane i posjete učenika Cetinjske gimnazije, kao i učenika iz dvije osnovne škole sa Cetinja („Njegoš“ i „Lovćenski partizanski odred“) Muzeju novca, dok su  predstavnici Centralne banke Crne Gore posjetili Srednju pomorsku školu i Resursni centar za sluh i govor u Kotoru, kao i Osnovnu školu „Vuko Jovović“ u Danilovgradu i Osnovnu školu „Mileva Lajović Lalatović“ u Nikšiću. Tokom pomenutih posjeta, osnovci i srednjoškolci bili su u prilici da čuju predavanja na teme: „Kako prepoznati lažni novac“ i „Uvod u svijet novca“.

U petak, 31. marta, predstavnici CBCG posjetili su dva podgorička vrtića, i to: ,,Suncokrili'' – JPU „Ljubica Popović“ i „Vrela ribnička“ - JPU ,,Đina Vrbica'', gdje su bile organizovane kreativne radionice kako bi najmlađe, kroz igru i druženje, uveli u svijet finansija.

Kroz iniciranje i sprovođenje ovakvih edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, Centralna banka Crne Gore podržava finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti, koja je preduslov za odgovorno upravljanje novcem.