Obilježavanje međunarodnog Dana muzeja i rad za vrijeme Noći muzeja


27/05/2014

U subotu, 17. maja 2014. godine, Muzej novca Centralne banke Crne Gore je obilježio međunarodnu manifestaciju Noć muzeja, jedanaestu po redu tako što je ulaz zan sve posjetioce bio besplatan, a radno vrijeme produženo do 24 časa.


U neđelju, 18. maja 2014. godine, povodom međunarodnog Dana muzeja, u saradnji sa Srednjom likovnom školom “Petar Lubarda” sa Cetinja, organizovana izložba pod nazivom Nove crnogorske kovanice kojom je predstavljeno 16 radova. Učenici su i ove godine imali priliku da, koristeći različite tehnike pri izradi kovanica, pokažu svoju kreativnost i umijeće.

Mladi umjetnici su svoju inovativnost pokazali odabirom motiva, likova ali i naziva crnogorskog novca. Tako su na aversima i reversima oslikane znamenite ličnosti crnogorske istorije i kulture poput Petra Lubarde, Dada Đurića, Petra II Petrovića Njegoša, Knjaza Danila, a neki od naziva su fiaker, deener, ljiljan, aber.


Direktor Muzeja novca sa nagrađenim učenicama, direktoricom škole SLŠ  “Petar Lubarda “ i mentorkomUčenici čiji su radovi ocijenjeni kao najbolji, dobili su simbolične nagrade u iznosu od 300, 200 i 100 eura, a svi radovi će sljedećih mjesec dana biti izloženi u holu Muzeja novca čime je pružena prilika mladim stvaraocima da predstave svoj talenat široj publici.

Nagrađeni učenici su:

I nagrada - Anđela Burić
II nagrada - Vladan Pejanović
III nagrada - Anica Damjanović
III nagrada - Jovana Kapisoda

Katalog izložbe