Podgorički gimnazijalci posjetili CBCG


19/03/2024

Učenici podgoričke gimnazije „Slobodan Škerović“ razgovarali su danas sa guvernerkom Centralne banke Crne Gore dr Irenom Radović o nadležnostima ove institucije, važnosti bankarskog sektora, zelenoj tranziciji, novim trendovima u oblasti finansijske tehnologije, kao i o brojnim drugim ekonomskim temama.


Susret sa gimnazijalcima, organizovan u sklopu Svjetske nedjelje novca, imao je za cilj da se mladima približi uloga Centralne banke i pojasne njene najvažnije nadležnosti. Odabrana tema i način izlaganja, prilagođen uzrastu posjetilaca, pokazali su se veoma inspirativnim, pa je događaj obilježila intenzivna diskusija i veliki broj pitanja upućenih guvernerki Radović i njenim saradnicima.


„Kao budući akteri ekonomskog i društvenog života u Crnoj Gori, podstičemo vas da stalno proširujete svoja znanja, koristeći moderne tehnologije koje su vam na raspolaganju“, istakla je guvernerka Radović, posebno naglasivši potrebu usvajanja finansijskih znanja i odgovornog i informisanog pristupa ličnim finansijama.


Gimnazijalci su istakli da su veoma zadovoljni razgovorom sa guvernerkom i njenim timom, te da im je posjeta CBCG bila izuzetno zanimljiva i poučna.


Kao društveno odgovorna institucija, Centralna banka zalaže se za unapređenje finansijske pismenosti među mladima i redovno osmišljava i realizuje brojne edukativne aktivnosti, poput današnje.


Svjetska nedjelja novca je globalna manifestacija koja se sprovodi u 176 zemalja svijeta, sa ciljem promocije finansijske pismenosti i ekonomskih znanja i vještina među djecom i mladima i ove godine se odvija pod sloganom Čuvaj svoj novac, osiguraj budućnost!