U Muzeju novca CBCG predstavljene postavke „Novac na tlu Crne Gore“ i „Novac kao nakit“


20/05/2021

Povodom jubileja – 20 godina Centralne banke Crne Gore, u Muzeju novca CBCG na Cetinju, danas je predstavljena rekonstruisana stalna postavka „Novac na tlu Crne Gore“, kao i nova stalna postavka „Novac kao nakit“.


Rekonstrukcija nekadašnje stalne postavke „Od perpera do eura“, započeta je 2019, a okončana u decembru 2020. godine, kada je ona u potpunosti transformisana u postavku „Novac na tlu Crne Gore“. Ova postavka je jedinstvena na našim prostorima i sadrži vrijedne i rijetke primjerke valuta različitih nominalnih vrijednosti koje su bile u opticaju na teritoriji Crne Gore od antičkog doba i prvog kovanog i cirkulisanog novca tog perioda, pa sve do današnjih dana.


Postavka „Novac kao nakit“ prikazuje upotrebu novca kao dekorativnog, statusnog i simboličkog elementa nakita. Izloženi đerdani, oglavlja, ogrlice i drugi nakit, svjedoče o tradiciji i običajima koji su nekada vladali na prostorima današnje Crne Gore.

Izvršni direktor CBCG Radoica Luburić je, govoreći o predstavljenim stalnim postavkama, podsjetio da je Centralna banka Crne Gore, 2012. godine, otvorila Muzej novca čime je otpočet dugoročan projekat sakupljanja, čuvanja i prezentacije starog novca i drugog numizmatičkog nasljeđa Crne Gore.

„Muzejski fond je, kroz otkupe putem javnih poziva, kontinuirano dopunjavan i obogaćivan, tako da se Muzej novca, danas, devet godina kasnije, može pohvaliti kolekcijom novca koji je cirkulisao na teritoriji Crne Gore u svim njenim istorijskim periodima“, kazao je direktor Luburić. On je istakao da su „obje postavke svojevrsna slika naše prošlosti, kojom se, i danas, u susret petnaestogodišnjici obnove nezavisnosti, izuzetno ponosimo“.

„Ove postavke su od velikog značaja i za cjelovito i sveobuhvatno sagledavanje i razumijevanje istorijskog, ekonomskog i kulturološkog konteksta u kome je bitisala Crna Gora i njeno stanovništvo“, naveo je izvršni direktor CBCG.

Povodom jubileja CBCG će i ulazak u Muzej novca do kraja 2021. godine biti besplatan za sve posjetioce.