Slovačka i Crna Gora treba da jačaju ekonomsku saradnju


06/10/2020

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sastao se danas sa ambasadorom Republike Slovačke u Crnoj Gori, Borisom Gandelom.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da Slovačka i Crna Gora imaju veoma dobre sveukupne odnose i odličnu bilateralnu saradnju. Guverner Žugić se zahvalio ambasadoru Slovačke na podršci koju je ova zemlja pružila Crnoj Gori u procesu evropskih i evroatlanskih integracija.


Na sastanku je razgovarano o izazovima sa kojima se suočavaju sve zemlje zbog pandemije Covid-19, kao i posljedicama ove situacije po realnu ekonomiju i javne finansije. 


Guverner je upoznao slovačkog ambasadora sa aktuelnom situacijom u bankarskom sektoru Crne Gore, ističući da je sistem zadržao stabilnost, dobru kapitalizovanost i likvidnost, ali je pandemija Covid-19 imala svoj odraz na kretanje pojedinih indikatora poslovanja banaka, prvenstveno na profitabilnost i nivo nekvalitetnih kredita. „CBCG je, u prethodnih sedam mjeseci, implementirala četiri paketa mjera, djelujući prvenstveno na očuvanje likvidnosti banaka i rast njihovog potencijala za novo kreditiranje i na prelivanje likvidnosti iz finansijskog sistema ka privredi i građanima“, istakao je guverner Žugić.


U prijateljskom i konstruktivnom razgovoru obostrano je izražen interes za daljim jačanjem ekonomske saradnje, kao i za afirmacijom budućih zajedničkih projekata.