Ambasada Italije uručila nagradu CBCG


22/11/2018

Ambasada Italije uručila je Centralnoj banci Crne Gore nagradu „Italia 2018“ za najbolji predlog kulturne saradnje u 2018. godini i za uspjeh u njegovoj realizaciji. Dodijeljena nagrada odnosi se na iniciranje i realizaciju ideje o pripremi izložbe „Novac Republike Italije“. 


Podsjećamo da je ova izložba otvorena u Muzeju novca na Cetinju 1. juna tekuće godine, u sklopu obilježavanja Dana Republike Italije i sedamdesete godišnjice od stupanja na snagu Ustava Republike Italije. Kroz prikaz italijanske lire od 1946. nadalje, javnost se upoznala sa kulturno-istorijskim vrijednostima koje su italijanski slikari, književnici, istraživači i naučnici ostavili u nasljeđe svojoj zemlji, Evropi i svijetu.


Primivši priznanje u ime CBCG, guverner Radoje Žugić se zahvalio ambasadoru Luki Zelioliju, istakavši da je nagrada plod uspješne saradnje Muzeja novca i Ambasade Italije. “Naša namjera je bila da, iniciranjem i realizacijom ove izložbe, osnažimo saradnju naših zemalja u oblasti istorije i kulture, ali i da potvrdimo ulogu društveno odgovorne institucije koja podržava projekte koji otvaraju obogaćuju širenje znanja, kao i međunarodnu saradnju“, istakao je guverner Žugić.


Guverner je dodao i da CBCG ostaje otvorena za realizaciju i drugih inicijativa koje bi doprinijele očuvanju istorijskog i kulturnog nasljeđa iz oblasti numizmatičkih vrijednosti u Crnoj Gori.