CBCG obilježava Svjetsku nedjelju novca petu godinu zaredom


24/03/2017

Centralna banka Crne Gore obilježiće naredne sedmice Svjetsku nedjelju novca pod sloganom „Uči, štedi, zaradi!“. Ova manifestacija, koja se organizuje na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju djece i mladih (CYFI), ima za cilj jačanje finansijskog opismenjavanja, kao i širenje finansijskih znanja i vještina, posebno kod ovih kategorija stanovništva.


Kao i prethodnih godina, Centralna banka Crne Gore je, u cilju obilježavanja ove manifestacije, osmislila brojne aktivnosti u koje će biti uključen veliki broj djece i mladih, kroz posjete vrtićima i školama i organizaciju predavanja, diskusija, kreativnih radionica i dr.

U ponedjeljak, 27. marta 2017. godine, učenici gimnazije „Slobodan Škerović“ posjetiće Centralnu banku Crne Gore, gdje će za njih biti upriličena predavanja na teme finansijskih proizvoda i prepoznavanja lažnog novca. Dan kasnije, 28. marta, učenici iz dvije osnovne škole u Podgorici, „Maksim Gorki“ i „Vlado Milić“, posjetiće Centralnu banku Crne Gore, a za njih će biti organizovana predavanja u pravcu upoznavanja djece sa osnovnim finansijskim pojmovima i kategorijama.


Za srijedu, 29. mart, planirana je posjeta učenika Cetinjske gimnazije, kao i učenika iz dvije osnovne škole sa Cetinja („Njegoš“ i „Lovćenski partizanski odred“) Muzeju novca.


U četvrtak, 30. marta, predstavnici Centralne banke Crne Gore posjetiće Srednju pomorsku školu i Resursni centar za sluh i govor u Kotoru, gdje će srednjoškolci imati prilike da čuju predavanja na teme: „Kako prepoznati lažni novac“ i „Uvod u svijet novca“.


Za petak, 31. mart, planirana je posjeta mališanima iz dva podgorička vrtića, ,,Suncokrili'' – JPU „Ljubica Popović“ i „Vrela ribnička“ - JPU ,,Đina Vrbica'', gdje će se organizovati kreativne radionice kako bi najmlađe, kroz igru i druženje, uveli u svijet finansija.


Kroz iniciranje i sprovođenje ovakvih edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, Centralna banka Crne Gore podržava finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti, koja je preduslov za odgovorno upravljanje novcem.