Centralna banka Crne Gore uspješno realizovala Svjetsku nedjelju novca


01/04/2019

Centralna banka Crne Gore je brojnim aktivnostima, organizovanim tokom protekle sedmice, obilježila Svjetsku nedjelju novca, manifestaciju koja ima za cilj razvijanje i snaženje finansijske kulture kod najmlađe populacije.


U aktivnosti koje je CBCG osmislila povodom Svjetske nedjelje novca, koja se obilježavala pod sloganom „Uči. Štedi. Zaradi“, bio je uključen veliki broj djece i mladih iz različitih crnogorskih gradova. 


U ponedjeljak, 25. marta, u prostorijama CBCG bio je organizovan cjelodnevni događaj koji je uključio niz predavanja na temu novca, potrošnje, štednje, preduzetništva i sl. Predavanjima su prisustvovali učenici OŠ „Savo Pejanović“, Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ i Srednje stručne škole „Sergije Stanić“. 


Tokom manifestacije, predstavnici CBCG posjetili su podgorički vrtić „Mali princ“ (JPU „Đina Vrbica“), Obrazovni centar u Plužinama, OŠ „Mirko Srzentić“ i OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ iz Budve, OŠ „Drago Milović“ iz Tivta, OŠ „Boško Buha“ i Gimnaziju „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja. U okviru posjeta, za djecu mlađeg uzrasta su bile organizovane kreativne radionice, a za stariji uzrast predavanja i diskusije na brojne ekonomske i finansijske teme. 


U okviru akcije, bile su organizovane i posjete djece iz vrtića „Zagorka Ivanović“ sa Cetinja i učenika Srednje stručne škole i Gimnazije sa Cetinja Muzeju novca. 


Kroz iniciranje i sprovođenje ovakvih edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, CBCG promoviše finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti, koja je preduslov za odgovorno upravljanje novcem.Namjera je da djeca u najranijem djetinjstvu započnu sa usvajanjem korisnih i zdravih navika u upravljanju i raspolaganju novcem, kao i racionalnom i mudrom trošenju.


Svjetska nedjelja novca je globalna manifestacija, koja se organizuje na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju djece i mladih (CYFI), a obilježava se u preko 160 zemalja svijeta.