Centralna banka obilježava Svjetsku nedjelju novca


18/03/2024

Centralna banka Crne Gore će nizom aktivnosti od 18. do 24. marta 2024, tradicionalno obilježiti Svjetsku nedjelju novca (Global Money Week), globalnu manifestaciju koja se sprovodi u 176 zemalja svijeta, sa ciljem promocije finansijske pismenosti i ekonomskih znanja i vještina među djecom i mladima.


Ove godine, Svjetska nedjelja novca se odvija pod sloganom Čuvaj svoj novac, osiguraj budućnost! sa fokusom na sigurno upravljanje novcem, važnost usvajanja odgovornog i informisanog pristupa ličnim finansijama i jačanje svijesti o potencijalnim rizicima i potrebi zaštite sopstvenog novca. 


CBCG je učesnik globalne kampanje od njenog ustanovljavanja, a ove godine će, dvanaesti put za redom, realizovati brojne edukativne programe u saradnji sa vrtićima, osnovnim i srednjim školama, te fakultetima. Kroz radionice, prezentacije, štampani i video materijal biće objašnjeni pojmovi iz oblasti finansija sa kojima se svakodnevno susrijećemo.


Kao društveno odgovorna institucija, Centralna banka kontinuirano radi na finansijskoj edukaciji, doprinoseći na taj način sticanju i unapređenju znanja i vještina neophodnih za donošenje adekvatnih finansijskih odluka i mudro upravljanje novcem.


Svjetska nedjelja novca 2024