Guverner Žugić održao online predavanje za srednjoškolce


23/03/2021

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić održao je predavanje na temu „Važnost održivosti bankarskog sistema u doba pandemije“ za učenike tri crnogorske srednje škole, u sklopu „Svjetske nedjelje novca“. Online predavanju su prisustvovali učenici Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ iz Podgorice, Srednje stručne škole iz Pljevalja i Srednje mješovite škole „Bratstvo jedinstvo“ iz Ulcinja. 


Centralna banka Crne Gore je, deveti put zaredom, dio globalne manifestacije „Svjetska nedjelja novca“ koja se realizuje od 22. do 28. marta 2021. godine. U skladu sa okolnostima koje je nametnula pandemija korona virusa, ovogodišnja manifestacija se realizuje pod sloganom „Čuvaj sebe, čuvaj svoj novac“, kojim se skreće pažnja da nam racionalna potrošnja i štednja sredstava, mogu  biti od izuzetnog značaja u nepredvidivim okolnostima poput pandemije. 


Shodno ovogodišnjoj temi, Centralna banka je pripremila, i učenicima svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori, dostavila video materijal na temu korišćenja servisa elektronskog bankarstva i upotrebe platnih kartica, kao načina da istovremeno sačuvamo i zdravlje i novac. Imajući, međutim, u vidu da veliki dio društva i dalje u značajnoj mjeri koristi gotovinsko plaćanje, đacima je dostavljena i video prezentacija iz koje mogu saznati kako da prepoznaju falsifikovani novac. 


„Svjetska nedjelja novca“ se u Crnoj Gori obilježava od 2012. godine, a cilj kampanje je podizanje svijesti djece i mladih o važnosti sticanja znanja i vještina o upravljanju novcem.