Održana edukativna radionica „Digitalne valute centralnih banaka i blokčejn tehnologije“


26/04/2023

Edukativna radionica „Digitalne valute centralnih banaka i blokčejn tehnologije“ u organizaciji Centralne banke Crne Gore i kompanije Ripple održana je danas u Podgorici.


Radionicu je vodio Bret Molin, direktor Ripple-a za tehničko partnerstvo sa centralnim bankama.


Pozdravljajući predstavnike Vlade Crne Gore, finansijskih institucija, IT zajednice i univerziteta, viceguvernerka CBCG Zorica Kalezić rekla je da Centralna banka, prateći najnovije trendove, u saradnji sa kompanijom Ripple radi na pilot projektu razvoja digitalne valute/stejblkoina.


„Današnja radionica je prilika da se u ovaj državni projekat od samog starta uključi profesionalna javnost. Centralna banka Crne Gore, kao regulator i jedan od nosilaca projekta finansijske edukacije, izražava zahvalnost kompaniji Ripple koja je obezbijedila sjajne predavače na temu digitalnih valuta centralnih banaka, blokčejn tehnologija i enkripcije“, istakla je viceguvernerka Kalezić.


„Centralna banka Crne Gore donosi u svoju finansijsku infrastrukturu viši nivo digitalne transformacije i suočava se sa jednim od najvećih izazova u svijetu finansija, uključujući finansijsku inkluziju. Ripple ima iskustva u uspješnom povezivanju različitih sistema plaćanja i zagovaranja korisnosti blokčejna za izdavanje digitalnih valuta centralne banke i rješavanje globalnih plaćanja za stotine finansijskih institucija širom svijeta. Zadovoljstvo nam je što nas je Centralna banka Crne Gore odabrala da pomognemo u pokretanju njene prve digitalne valute i daljem ispunjavanju osnovnih finansijskih ciljeva zemlje”, rekao je Džo Volono, direktor poslovnog razvoja u oblasti digitalnih valuta centralnih banaka, Ripple.


Nakon uvodnog predavanja, predstavnici kompanije Ripple su odgovarali na brojna pitanja prisutnih učesnika, koji su pokazali veliko interesovanje za oblast digitalnih valuta, blokčejn tehnologije i metoda enkripcije.


Predstavnici Rippla će tokom boravka u Crnoj Gori takođe održati više radnih sastanaka sa predstavncima CBCG i drugih nadležnih institucija.


Centralna banka Crne Gore je nedavno sa kompanijom Ripple dogovorila saradnju u cilju razvoja strategije i realizacije pilot programa za pokretanje prve digitalne valute u zemlji - digitalne valute centralne banke (CBDC) ili nacionalnog stejblkoina. Današnja edukativna radionica predstavlja prvi korak u saradnji definisanoj Memorandumom, a ujedno je i nastavak strateškog pristupa Centralne banke Crne Gore u oblasti finansijske edukacije.