CBCG podržava put ka zelenijoj, održivijoj i otpornijoj ekonomiji


24/04/2024

Prvog dana ESG Adria samita koji se ove godine po drugi put održava u Tivtu od 24. do 26. aprila 2024. godine, guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović obratila se video porukom učesnicima.

U svom obraćanju, guvernerka je istakla da izazovi koje donose klimatske promjene, društvena nejednakost i nedostaci u upravljanju, zahtijevaju neodložnu i hitnu potrebu ugrađivanja principa održivosti u sve procese donošenja odluka i kreiranja politika.


„U CBCG smo svjesni ovih izazova i u potpunosti smo posvećeni njihovom rješavanju, kroz kontinuirano unapređivanje naših politika i regulatornog okvira“, saopštila je guvernerka, dodajući da je jedan od imperativa CBCG pružanje podrške bankama i finansijskim institucijama da integrišu ESG u svoje okvire upravljanja rizicima i strategije ulaganja.


U tom kontekstu, na putu ka zelenijoj ekonomiji, posebno je važno podsticati razvoj zelenih finansijskih proizvoda. „Naš cilj je da kroz posticanje inovacija i podršku kreiranju finansijskih instrumenata koji promovišu ekološki prihvatljive projekte, otključamo nove mogućnosti za održivi razvoj i zeleno preduzetništvo“, kazala je guvernerka.


U nastavku Samita, savjetnica guvernerke za ESG i inovacije Biljana Gligorić učestvovala je na panelu na kojem se diskutovalo o mogućnostima i izazovima u ESG izvještavanju. Ovo izvještavanje predstavlja proces kreiranja i objavljivanja izvještaja od strane kompanija o uticaju koji one imaju na životnu sredinu i društveno okruženje, kao i o načinu na koji upravljaju organizacijom.


Savjetnica Gligorić je istakla da su ESG izvještaji „važan instrument transformacije finansijskog i privrednog sektora u odgovornijeg aktera, koji razumije izazove klimatskih promjena i svjestan je njihovih posljedica, ali i svoje odgovornosti, te je spreman da preuzme značajniju ulogu u ovoj velikoj globalnoj borbi“.


Prepoznajući značaj ESG samita i sa ciljem da afirmiše i podrži bržu i efikasniju tranziciju ka zelenijoj, održivijoj i otpornijoj ekonomiji, CBCG je pružila institucionalnu i finansijsku podršku realizaciju ovog značajnog regionalnog skupa.


ESG (Environmental, Social and Governance) predstavlja skup standarda koji usklađuje poslovanje sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.