Stimulisanje naučne misli


CBCG ustanovila je 2007. g. godišnju nagradu koja se dodjeljuje najboljim diplomskim, magistarskim i doktorskim radovima iz oblasti bankarstva i monetarne politike i teorije. Nagrada se dodjeljuje svake godine, a svečana dodjela se organizuje 11. aprila, na Dan Centralne banke Crne Gore.


Godišnja nagrada Centralne banke Crne Gore ustanovljena je s namjerom da ova institucija bude aktivni učesnik razvijanja i njegovanja naučne i stručne misli u Crnoj Gori, u oblasti bankarstva, monetarne politike i teorije.


Od 2023. Centralna banka dodjeljuje Zelenu nagradu CBCG, za najbolji rad iz oblasti uticaja klimatskih promjena na finansijski sistem. Zelena nagrada dodjeljuje se povodom 20. septembra, Dana ekološke države.


Aktivnosti Centralne banke Crne Gore u borbi protiv klimatskih promjena definisane su Politikom CBCG u vezi sa izazovima klimatskih promjena, koja će se realizovati kroz Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2023-2026.


Kroz iniciranje i sprovođenje ovih akcija, CBCG nastoji da pruži doprinos razvoju naučne misli i afirmaciji stručnog kadra u Crnoj Gori, čime potvrđuje odgovoran odnos prema zajednici u kojoj posluje.