Muzej novca obiželjio Međunarodni dan muzeja


19/05/2017

Muzej novca na Cetinju obilježio je juče Međunarodni dana muzeja, otvaranjem izložbe  „Crne Gora – ekološka država kao motiv na novcu“.


Izložbu je organizovao Muzej novca – CBCG, u saradnji sa Srednjom likovnom školom „Petar Lubarda“ sa Cetinja, čiji učenici su pripremili radove na temu izložbe, vizuelno oblikujući novac kroz kombinaciju crteža, akvarela, digitalno dizajniranih kompozicija i vajarskih radova.


„Bogatstvo i jedinstvenost crnogorskog prirodnog i kulturnog nasljeđa, obavezuje sve, a posebno vas, mlade generacije, da ga čuvate i njegujete, a ova izložba je i dokaz da to i činite, i to na najljepši način, kroz izraze svoje kreativnosti i kroz svoj nesporni talenat“ – istakao je direktor Trezora CBCG Todor Cicmil, koji je otvorio izložbu.

Direktor Muzeja novca Miodrag Kirsanov uručio je nagrade najboljim radovima, kao i zahvalnice svim učesnicima konkursa. Prvu nagradu osvojila je Zorana Đukić, drugu su ravnopravno podijelili Aleksa Vuksanović i Mila Stojanović, dok je treća nagrada pripala Marku Bulatoviću.


Kroz ovakve i slične akcije, Muzej novca, odnosno CBCG njeguje edukativnu komponentu i podstiče finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti kod djece i mladih.