Otvorena izložba „Novac Republike Italije od 1946. do 2002“.


01/06/2018

Povodom obilježavanja 2. juna, dana Republike Italije, danas je u Muzeju novca Centralne banke Crne Gore na Cetinju svečano otvorena izložba „Novac Republike Italije od 1946. do 2002“. Izložba je realizovana u saradnji Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori i Centralne banke Crne Gore.


Izložbu su otvorili guverner CBCG dr Radoje Žugić i Nj. E. ambasador Italije u Crnoj Gori, Luca Zelioli, a njenom otvaranju su prisustvovali ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan, poslanica Ana Nikolić, članovi Savjeta CBCG i brojne druge zvanice.


„Čini nam posebnu čast što je Ambasada Italije odabrala CBCG da, u njenom prostoru, organizuje dio bogatog programa obilježavanja svog državnog praznika, što potvrđuje visok stepen reputacije ove institucije“, istakao je guverner Žugić i naglasio da CBCG realizuje ovakve i slične aktivnosti sa ciljem promocije istorijskog i kulturnog nasljeđa, kao i finansijskog edukovanja najšire javnosti.


Obraćajući se prisutnima, ambasador Zelioli je saopštio da ova izložba pruža priliku da, kroz izložene kovanice i novčanice, „oživimo brojne italijanske velikane, od Galileje do Leonarda, od Verdija do Manconija“. Ambasador Zelioli je jedan dio izloženog materijala, koji pripada njegovoj privatnoj kolekciji, donirao Muzeju novca CBCG, ističući da je siguran da će ova donacija biti valorizovana na najbolji način.


Ministar Bodganović je, u svom obraćanju, istakao da ova izložba „pokazuje svojevrsnu kulturnu i istorijsku kanonizaciju u razvoju italijanskog društva druge polovine dvadesetog vijeka“. Gradonačelnik Kašćelan se zahvalio Ambasadi Italije zbog odluke da program obilježavanja Dana državnosti otpočne u Prijestonici.


Izložbu „Novac Republike Italije od 1946. do 2002“, uz stalnu postavku Muzeja „Od perpera do eura“, posjetioci mogu vidjeti svakog dana, od 9 do 17h.