Međunarodni naučni simpozijum o djelu nobelovca Orhana Pamuka


Centralna banka Crne Gore kao društveno-odgovorna insitutcija, pored širenja znanja iz oblasti bankarstva  i finansija, afirmiše i druge segmente od opšteg društvenog, naučnog i kulturnog značaja i daje svoj doprinos u realizaciji različitih projekata orjentisanih ka razvoju društvene i naučne misli.


U skladu sa navedenim, Centralna banka je, kroz saradnju sa izdavačkom kućom „Nova knjiga“ iz Podgorice, dala svoj doprinos organizaciji Međunarodnog naučnog simpozijuma o djelu turskog nobelovca Orhana Pamuka koji je održan 16. 12. 2017. g. u Muzeju novca.  


Simpozijum je, sa nobelovcem Pamukom i profesorom Beogradskog univerziteta Aleksandrom Jerkovim, otvorio guverner CBCG dr Radoje Žugić, a skupu je prisustvovalo dvadesetak eminentnih univerzitetskih profesora iz Crne Gore i regiona.


Guverner Žugić je tom prilikom istakao da je CBCG veoma počastvovana što je domaćin ovog skupa, na kome je bilo  riječi o stvaralačkom opusu Orhana Pamuka, jednog od najpopularnijih pisaca današnjice i dobitnika brojnih nagrada, poput Nobelove nagrade za književnost 2006. i najprestižnije njemačke nagrade - Nagrade za mir 2005. g. „Želim da istaknem očekivanje da će brojne društveno odgovorne aktivnosti i inicijatve CBCG, poput organizacije posjete Orhana Pamuka  Muzeju novca, doprinijeti još usješnijem radu ovog muzeja“, saopštio je guverner Žugić i dodao da će CBCG nastaviti da podržava projekte koji otvaraju nove vidike i obogaćuju znanja.


Nobelovac Orhan Pamuk izrazio je posebno zadovoljstvo činjenicom da je skup održan upravo u Muzeju novca, jer su, kako je kazao, muzeji izuzetno važni za njegov način razmišljanja i pogled na svijet. „U mnogim svojim romanima govorim upravo o tome da muzeji treba da inspirišu. Smatram da muzeji, konkretno Muzej novca, novčanice treba da veže za ono kako su ih ljudi upotrebljavali, a ne za vladare“, istakao je Pamuk.


Turski nobelovac Orhan Pamuk u Muzeju novca