Centralna banka Crne Gore uspješno realizovala Svjetsku nedjelju novca


19/03/2018

Centralna banka Crne Gore je brojnim aktivnostima, organizovanim tokom protekle sedmice, obilježila Svjetsku nedjelju novca, manifestaciju koja ima za cilj jačanje finansijskog opismenjavanja, kao i širenje finansijskih znanja i vještina, prvenstveno kod djece i mladih.


U aktivnosti koje je CBCG osmislila povodom Svjetske nedjelje novca, koja se ove godine obilježavala pod sloganom „O novcu je važno znati“, bio je uključen veliki broj djece i mladih iz različitih crnogorskih gradova.


Tokom manifestacije je bila organizovana posjeta studenata Ekonomskog fakulteta Centralnoj banci Crne Gore i tom prilikom su održana predavanja na teme uloge CBCG u našem finansijskom sistemu i prepoznavanja falsifikovanog novca.

U okviru akcije, bile su organizovane i posjete učenika OŠ „Njegoš“ sa Cetinja i Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” iz Podgorice Muzeju novca. Učenicima su bili u prilici da obiđu postavku Muzeja, a za njih su upriličene i projekcije filmova „Devalvacija jednog osmjeha“ i „Zle pare“.

U četvrtak, 15. marta, u saradnji sa Inovaciono-preduzetničkim centrom Tehnopolis iz Nikšića, u ovom gradu je organizovan cjelodnevni događaj koji je uključio niz predavanja na temu novca, štednje, uloge i značaja finansijskih instutucija i sl. Predavanjima su prisustvovali učenici OŠ „Olga Golović“, Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i Gimnazije „Stojan Cerović“.

Osim navedenog, tokom protekle sedmice, predstavnici CBCG posjetili su podgorički vrtić „Zvončić“ (JPU „Đina Vrbica“), OŠ „Štampar Makarije“ iz Podgorice, Gimnaziju „25. maj“ u Tuzima,  OŠ „Dašo Pavičić“ i Srednju mješovitu školu „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog, OŠ „Risto Manojlović“ iz Kolašina i OŠ „Aleksa Bećo Đilas“ iz Mojkovca. U okviru posjeta, za djecu mlađeg uzrasta su bile organizovane kreativne radionice, a za stariji uzrast predavanja i diskusije na brojne ekonomske i finansijske teme. Dvijema školama su uručene donacije u vidu računarske opreme.

Kroz iniciranje i sprovođenje ovakvih edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, CBCG promoviše finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti, koja je preduslov za odgovorno upravljanje novcem. Namjera je da djeca u najranijem djetinjstvu započnu sa usvajanjem korisnih i zdravih navika u upravljanju i raspolaganju novcem, kao i racionalnom i mudrom trošenju.

Svjetska nedjelja novca je globalna manifestacija, koja se organizuje na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju djece i mladih (CYFI), a obilježava se u preko 130 zemalja svijeta.