Guverner Žugić u posjeti Centralnoj banci Bosne i Hercegovine


04/03/2021

U službenoj posjeti Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) danas je boravio guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) dr Radoje Žugić i u razgovoru sa guvernerom CBBiH dr Senadom Softićem razmijenio informacije o uticaju pandemije COVID-19 na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.


Guverneri su razgovarali o aktivnostima centralnih banaka Crne Gore i Bosne i Hercegovine preduzetim u uslovima pandemije, istakavši da su bankarski sektori obje zemlje očuvali stabilnost te da su likvidnost i solventnost na nivou sistema zadovoljavajući. Guverneri su saglasni u ocjeni da svaku krizu, pa tako i ovu, treba iskoristiti za brže promjene na bolje. Trend digitalizacije finansija, što često znači i povećanje efikasnosti finansijskih usluga, traje već neko vrijeme, no pandemija koronavirusa ga je značajno ubrzala. Novih tehnologija je jako puno, a važno je osigurati da one doprinose dobrobiti stanovništva i održivom rastu.


Međusobna saradnja dvije centralne banke ocijenjena je izuzetno uspješnom i na bilateralnom i na multilateralnom nivou, budući da su centralne banke obje zemlje članice Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, Crnog mora i Balkana te Holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, u okviru kojih se razmjenjuju informacije o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama u zemljama članicama.


Guverneri su iskazali obostranu želju za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje između dvije monetarne institucije.