Nastavak odlične saradnje Svjetske banke i CBCG


29/03/2023

„Svjetska banka i Centralna banka Crne Gore imaju veoma uspješnu saradnju, koja će se u narednom periodu dodatno unapređivati“, konstatovano je na današnjem sastanku šefa Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Kristofera Šeldona sa guvernerom Centralne banke Crne Gore dr Radojem Žugićem.

Guverner Žugić se zahvalio predstavniku Svjetske banke na kontinuiranoj podršci koju ova institucija pruža Centralnoj banci Crne Gore, prvenstveno u vidu tehničke pomoći za aktivnosti usmjerene na modernizaciju platnog prometa. Gdin Šeldon najavio je i podršku Svjetske banke Centralnoj banci Crne Gore na planu primjene međunarodnih standarda i najboljih praksi u oblasti bankarske supervizije i sanacije.


Sagovornici su danas razgovarali i o ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i istakli potrebu saniranja ranjivosti u fiskalnoj sferi, prvenstveno obuzdavanja rasta javnog duga, kao i podsticanja realnog sektora koji je zamajac razvoja privrede.


Na sastanku je bilo riječi i o predstojećem učešću crnogorske delegacije na Godišnjim sastancima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, kao i o organizaciji sastanka Belgijsko-holandske konstituence, čiji će domaćin u maju biti Crna Gora.