Otvorena izložba dokumenata „Crnogorska banka 1919 - 1949.“


11/04/2017

Povodom 11. aprila, Dana Centralne banke Crne Gore, u Muzeju novca na Cetinju sinoć je svečano otvorena izložba dokumenata „Crnogorska banka 1919-1949.“. Izložbu, čiji su autori zaposleni u  Muzeju novca CBCG, otvorio je guverner CBCG, dr Radoje Žugić.

„Izložba, koju svečano otvaramo, predstavlja izbor iz vrijedne numizmatičke zbirke i svjedoči o istoriji novca i višedecenijskom razvoju banaka i bankarstva u Crnoj Gori i svima nama omogućava da naučimo više o našoj prošlosti, čuvajući tradiciju i njegujući prethodne vrijednosti, a gledajući naprijed prema budućnosti i stvarajući sve ono što je dobro za nas i nove generacije u Crnoj Gori", poručio je guverner Žugić.

Otvaranju izložbe su, između ostalih, prisustvovali ministar kulture u Vladi Crne Gore, g. Janko Ljumović, gradonačelnik Cetinja, g. Aleksandar Bogdanović, članovi Savjeta CBCG, direktor Narodnog muzeja Crne Gore, g. Pavle Pejović... Uz brojne zvanice, otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori, g. Ian Viting (Ian Whitting), kome je, ovom prilikom, guverner Žugić uručio nagradu iz jubilarne kolekcije Centralne banke Crne Gore, kao znak zahvalnosti g. Vitingu što je, tokom diplomatskog mandata, na najbolji način doprinio unapređenju bilateralnih odnosa dviju zemalja i pružio podršku Crnoj Gori na putu evroatlanskih integracija.


Postavljena muzejska kolekcija je jedinstvena u Crnoj Gori i sadrži sve novčanice i kovanice iz istorijskog perioda na koji se izložba odnosi, a u depoima Muzeja nalazi se preko hiljadu eksponata. Svi zainteresovani mogu posjetiti izložbu dokumenata Crnogorska banka 1919 – 1949. godine tokom narednih mjesec dana (svakog radnog dana od 09 do 15h).