Guverner CBCG otvorio Svjetsku nedjelju novca


20/03/2023

Predavanjem guvernera dr Radoja Žugića učenicima Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ o ulozi CBCG kao regulatora, Centralna banka Crne Gore je započela obilježavanje jedanaeste Svjetske nedjelje novca.


Sa učenicima trećeg razreda i njihovim profesorima, guverner Žugić je razgovarao o najaktuelnijim temama – inflaciji, uticaju monetarne politike na ekonomske prilike u zemlji, održivosti javnog duga, bezgotovinskim plaćanjima, itd.


Današnje predavanje je prva u nizu aktivnosti, kojima će CBCG od 20. do 26. marta 2023. obilježiti Svjetsku nedjelju novca, ove godine pod sloganom „Novac traži budnost – za plodnu budućnost“. Time se nastavlja kontinuirani rad na finansijskoj edukaciji i davanju doprinosa u sticanju znanja, vještina i ponašanja neophodnih za donošenje adekvatnih finansijskih odluka i mudro upravljanje novcem u budućnosti.


Svjetska nedjelja novca je manifestacija koja se pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) obilježava u 176 zemalja svijeta, a Centralna banka Crne Gore je aktivni učesnik svjetske kampanje od njenog pokretanja 2012. godine.