Otvorena izložba “10 godina Muzeja novca CBCG”


18/05/2022

Izložba “10 godina Muzeja novca CBCG” otvorena je danas u Muzeju novca Centralne banke Crne Gore na Cetinju.


Na izložbi, koja se povodom 18. maja, Međunarodnog dana muzeja, realizuje u saradnji Centralne banke Crne Gore i SLŠ “Petar Lubarda”, predstavljeni su učenički radovi koji su pristigli na osnovu likovnog konkursa na zadatu temu. 


Autorima tri najbolja rada dodijeljene su diplome i novčane nagrade. Prvu nagradu u iznosu od 300 eura osvojila je Polina Lazarenko, drugu, u iznosu od 200 eura, Petar Mrdak, dok je treću nagradu u iznosu od 100 eura osvojila Emilija Antonova.


“Na ovogodišnjoj izložbi posvećenoj jubileju učenici se predstavljaju grafikom, slikom, crtežom, skulpturom-bareljefom i vezom koji pripadaju domenu likovnih i primijenjenih umjetnosti, a koje su uspješno nadgradili svojom maštom i tehničkim umijećem realizujući djela koja karakterišu svedena forma, narativnost i elementi dekorativnosti” – ocijenila je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković otvarajući izložbu. 


Ona je istakla da “izložba animira stvaralački entuzijazam mladih ljudi koji se vaspitavaju na načelima da čuvanjem i poštovanjem tradicionalnog nasljeđa crnogorske kulturno-istorijske baštine, čuvamo identitetske korjene i predstavljamo dio univerzalnih vrijednosti.”


Ovo je deveta po redu izložba koju povodom Međunarodnog dana muzeja zajednički realizuju Muzej novca Centralne banke Crne Gore i SLŠ “Petar Lubarda”. Istim povodom, radno vrijeme Muzeja novca je danas produženo i biće otvoren za posjetioce do 21h.