Počelo obilježavanje Svjetske nedjelje novca


27/03/2017

Obilježavanje Svjetske nedjelje novca (Global Money Week) pod sloganom „Uči, štedi, zaradi!“ počelo je danas, posjetom učenika gimnazije „Slobodan Škerović“ Centralnoj banci Crne Gore.

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić je, u pozdravnom obraćanju gimnazijalcima, istakao da je ova institucija osmislila brojne aktivnosti u okviru Svjetske nedjelje novca i u iste uključila veliki broj djece i mladih, a sve u cilju finansijske edukacije, koja posebno dobija na značaju u uslovima sve veće sofisticiranosti finansijskog tržišta koje, iz dana u dan, nudi nove proizvode i usluge. Kroz iniciranje i sprovođenje ovakvih edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, istakao je guverner, CBCG podržava finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti, koja je preduslov za odgovorno upravljanje novcem.


„Novac je vrijedan resurs do koga nije lako doći, te se stoga ne smije shvatati i doživljavati olako. Cilj nam je da vam, kroz ovakve i druge slične aktivnosti, ukažemo na ovu činjenicu i da vas motivišemo da razvijate navike štednje i odgovorno i vješto upravljate ličnim budžetima, koga danas predstavlja džeparac ili, možda, stipendija, a već sjutra pošteno zarađena plata i drugi prihodi“ – naveo je guverner Žugić.

Nakon pozdravnog govora guvernera, za učenike gimnazije „Slobodan Škerović“ upriličena su predavanja na teme finansijskih proizvoda i prepoznavanja lažnog novca, u okviru kojih su  učenicima predstavljeni glavni finansijski proizvodi i usluge koji se nude na domaćem tržištu i objašnjeni načini na koje se može prepoznati lažni, odnosno falsifikovani novac.


Svjetska nedjelja novca je globalna manifestacija, koja se organizuje na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju djece i mladih (CYFI) i  ima za cilj jačanje finansijskog opismenjavanja, kao i širenje finansijskih znanja i vještina kod djece i mladih.