Reagovanje na tekst objavljen u ND „Vijesti” pod naslovom „Stigla rata za Abu Dabi fond, novac na nezakonitom računu“


01/07/2021

U vezi sa izjavom iz Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede, za potrebe teksta objavljenog 01.07.2021. godine u ND Vijesti pod naslovom „Stigla rata za Abu Dabi fond, novac na nezakonitom računu“, u kojoj se navodi da odgovornost što „račun nije otvoren u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti“ snosi bivši ministar finansija i aktuelni guverner Radoje Žugić, a u cilju pune informisanosti javnosti, saopštavamo sljedeće:


Očigledno je da oko pomenute odgovornosti ne postoji usaglašenost unutar samog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Naime, iz ovog ministarstva, u svega deset dana, imamo dvije oprečne izjave po pitanju odgovornosti za otvaranje računa za potrebe kredita Abu Dabi fonda.


U dopisu koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo Centralnoj banci Crne Gore 24. juna tekuće godine, između ostalog, navodi se sljedeće: “Nekadašnje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, bez Ministarstva finansija, otvorilo je u banci račun za potrebe zajma Abu Dabi fonda“. Dalje se, u istom dopisu, navodi: „Navedene zakonske odredbe u ovom slučaju apsolutno nijesu poštovane, odnosno Ministarstvo finansija nije otvorilo sporni račun, već neovlašćeno to čini nekadašnje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ova konstatacija proizilazi iz uvida u službene evidencije iz kojih se utvrđuje da ne postoji nalog ministra finansija za otvaranje predmetnog računa, niti postoji ovlašćenje ministra finansija da starješina ministarstva ili druga zaposlena lica mogu da raspolažu državnim novcem sa predmetnog računa...“