Završena Svjetska nedjelja finansija


17/03/2014

Centralna banka Crne Gore, povodom obilježavanja Svjetske nedjelje finansija, od 10. do 17. marta, organizovala je niz edukativnih događaja za djecu osnovnih i srednjih škola.

U utorak, 11. marta 2014, učenici podgoričke srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“, posjetili su Centralnu banku Crne Gore, gdje su, pored ostalog, prisustvovali predavanju na temu istorije crnogorskog novca i centralnog bankarstva.Učenici Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja, posjetili u četvrtak, 13. marta 2014, Muzej novca CBCG. Pored predavanja o istoriji novca i centralnom bankarstvu, oni su prisustvovali i promotivnom kovanju suvenira – perpera, prvog crnogorskog novca, na mašini na kojoj je kovan perper.Edukativno-likovna radionica “O novcu”, u organizaciji Centralne banke Crne Gore, održana je 14. marta u Resursnom centru za djecu i mlade u Podgorici. Učenici Centra imali su priliku da čuju neke interesantne činjenice o novcu kroz istoriju, a zatim i da izrađuju likovne radove na temu “Moj novac”. Radovi su izloženi u izložbenom prostoru Resurnog centra.Obilježavanje manifestacije u Crnoj Gori završeno je današnjom posjetom učenika Resurnog centra Muzeja novca Centralne banke na Cetinju.


Svjetska nedjelja finansija je manifestacija pokrenuta 2011. godine, na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju djece i omladine, koja za cilj ima jačanje globalnog ekonomskog i finansijskog opismenjavanja, kao i širenje finansijskih znanja i vještina.

Aktivnostima vezanim za obilježavanje Svjetske nedjelje finansija, Centralna banka Crne Gore, kao društveno-odgovorna institucija, pružila je mogućnost crnogorskoj djeci i omladini da postanu dio globalne akcije koja je ove godine okupila više od milion učesnika iz 80 zemalja.