Zvanično otpočeo projekat tehničke pomoći u oblasti finansijske edukacije


28/09/2018

Delegacija Centralne banke Crne Gore koju je predvodio guverner dr Radoje Žugić prisustvovala je sastanku u Hagu, na kojem je zvanično otpočeo projekat tehničke pomoći u oblasti finansijske edukacije. Ovaj projekat se realizuje kroz program Holandske konstituence MMF-a i uz finansijsku podršku Ministarstva finansija Holandije, dok njime koordinira Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (The Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD).


U svom izlaganju, guverner Žugić je istakao da će projekat tehničke pomoći biti od velikog značaja za Crnu Goru i da će nam omogućiti da, kroz uzajamno učenje i razmjenu znanja i iskustava sa zemljama učesnicama, doprinesemo podizanju nivoa finansijske pismenosti u društvu. „Sprovođenje finansijske edukacije ima brojne benefite, od promovisanja finansijske inkluzije i pružanja podsticaja rastu ekonomije do smanjenja nivoa siromaštva u zemlji“, istakao je guverner Žugić.


Projekat tehničke pomoći trajaće pet godina (2018-2022) i uključiće sedam zemalja iz programa Holandske konstituence (Bugarsku, Hrvatsku, Gruziju, Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru i Rumuniju). Predviđeno je da se tehnička pomoć, u slučaju Crne Gore, iskoristi za pripremu programa finansijske edukacije i nacionalne strategije za finаnsiјsko obrazovanje.